Alimentele care cresc tensiunea arterială și colesterolul: Sunt dăunătoare și pentru ochi
Alimentele care cresc tensiunea arterială și colesterolul: Sunt dăunătoare și pentru ochi. Medicul rus Dr. Tatyana Zakharova a numit trei grupe de alimente care cresc nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale atunci când sunt consumate. În plus, acestea pot provoca daune pe termen lung vaselor de sânge și ochilor.
Este mai bine să renunțați la carbohidrații rafinați, la produsele sărate și la cele grase.
Alimentele care cresc tensiunea arterială și colesterolul
Carbohidrații rafinați includ orice tip de zahăr, siropul cu conținut ridicat de fructoză, făina albă, orezul alb și amidonul. Acestea contribuie la dezvoltarea aterosclerozei și a bolilor vasculare. În ceea ce privește ochii, bolile vasculare retiniene duc, în unele cazuri, la pierderea vederii. Alimentele grase bogate în grăsimi saturate pot bloca vasele mici din retină, potrivit actualno.com.
Produsele alimentare cu un conținut ridicat de sare conțin mult sodiu, ceea ce afectează creșterea tensiunii arteriale și sarcina asupra vaselor.
Iată cum arată o listă exemplară de produse care cresc presiunea:
Carnea roșie – conține multe oligoelemente, vitamine B și fier.
Pești marini grași și ulei de pește (acizii omega din uleiul de pește sunt foarte benefici pentru creier și vasele de sânge și, în plus, aceste produse cresc tensiunea arterială).
Orice măruntaie: ficat (este mai bine să alegeți carnea de vită), creier, rinichi.
Orice brânză tare este o sursă de vitamine B, dar și o cantitate mare de grăsimi.
Condimente – piper negru și roșu, hrean, ceapă într-o cantitate mică.
Scorțișoara este un condiment popular care are un efect bun asupra poftei de mâncare, se adaugă la dulciuri, gemuri și băuturi (conținutul ridicat de condimente crește tensiunea arterială. În cazul utilizării sistemice, acestea contribuie la stimularea glandei tiroide și a glandelor suprarenale, ai căror hormoni cresc tensiunea arterială. Dar pentru persoanele care au probleme cu pancreasul sau cu stomacul și chiar mai multe boli, cum ar fi gastrita sau pancreatita, condimentele trebuie folosite cu mare atenție.
sfecla, sorcova, morcovi, căpșuni, coacăze, zmeură, cătină, mure (bogate în fier și flavonoide) – hrișcă, ovăz, leguminoase – conțin o cantitate mare de fier, vitamine din complexul B și cresc tensiunea arterială.
Paste bogate în calorii, ciocolată, înghețată (conțin o cantitate mare de carbohidrați, care pot crește indirect tensiunea arterială).
Rodie, terci de orz (conținutul crescut de fier din aceste produse va fi util în prevenirea anemiei cu hipotensiune arterială).
Diverse murături: hering, castraveți murați, roșii, salate (sarea ajută la creșterea volumului de sânge datorită conținutului de sodiu, astfel încât aceste alimente cresc tensiunea arterială).
Nuci (aminoacizii și grăsimile conținute în ele au un efect benefic asupra organismului, dar în cantități mari cresc tensiunea arterială).
Decocții din plante: ginseng, cătină de mare (stimulenți biogeni naturali care cresc presiunea).